Otsonoitu oliiviöljy

Otsonoitu oliiviöljy lienee kaikkein vanhin klassikko otsonoitujen ihonhoitotuotteiden joukossa. Ensimmäinen siihen liittyvä patentti on vuodelta 1911 ja tieteellisiä tutkimusartikkeleita sen ominaisuuksista on ilmestynyt 1930-luvulta lähtien. Otsonoitua oliiviöljyä onkin ollut saatavilla monissa maissa. Varsinkin Keski-Euroopassa ja Yhdysvalloissa sen käytöllä onkin ollut vuosikymmenien perinteet. Suomessa otsonoidun oliiviöljyn tuotanto alkoi vuonna 2006, jolloin White Swanin perustaja ja kemisti Miika Sallinen kehitti toisessa yrityksessä valmistusprosessit erivahvuisille öljyille. Sittemmin hän on vuodesta 2014 kehitellyt öljyjä edelleen omassa White Swan -yrityksessään.

Normaalivahvuinen ja mieto otsonoitu oliiviöljy on saatavilla 50 ml pumppupullossa. Vahva on kiinteää ja se myydään 50 ml muovipurkissa. Pakkausten muovilaadut kestävät hyvin otsonideja, ja ovat täysin yhteensopiva otsonoitujen öljyjen kanssa. Tuotteet sisältävät ainoastaan korkealaatuisesta kylmäpuristetusta oliiviöljystä ja hapesta tuotetulla otsonilla valmistettua otsonoitua oliiviöljyä. Muita ainesosia niissä ei ole. Tuotteita suositellaan säilytettäväksi jääkaapissa, jolloin niiden laatu on hyvää noin kahden vuoden ajan. Mikäli uuden tuotteen käyttää alle puolessa vuodessa, ei jääkaappisäilytys ole tarpeellista. Tuotteisiin merkitty ”Parasta ennen” -päiväys koskee kuitenkin vain jääkaapissa säilytettyjä tuotteita.

Tässä esitellään lyhyesti White Swanin tuottamat otsonoidut oliiviöljyt.


1Normaali otsonoitu oliiviöljy

Normaali otsonoitu oliiviöljy on ihonhoidon yleisöljy. Se ei juuri koskaan ole väärä valinta. Öljy puhdistaa, uusii, raikastaa ja hoitaa ihoa. Sitä käytetään erityisesti kasvojen hoidossa, ja monien kasvot ovatkin saaneet sen avulla uuden elämän. Vaikka sitä on monessa yhteydessä pidetty ”ihonhoidon ihmeöljynä”, on vastaava otsonoitu seesamiöljy uudistanut ihoa vieläkin paremmin. Otsonoitu oliiviöljy on kuitenkin klassikko, jota monet haluavat, ja siksi se on tuotannossa otsonoidun seesamiöljyn rinnalla. Se on puhdasta rasvaa ja jättää siksi myös ihon rasvaisen näköiseksi. Sen hajuakin voidaan luonnehtia epämiellyttäväksi, joskin vain harvoille se on este tämän tuotteen käyttöön. Näiden epämiellyttävien ominaisuuksien vuoksi normaalivahvuinen otsonoitu oliiviöljy ostetaan usein yökäyttöön. Päiväkäyttöön suositellaan käyttömukavuudeltaan parempia otsonoituun sheavoihin perustuvia hoitavia kosteusvoiteita, joiden muut hoitavat ainesosat täydentävät hyvin otsonoitujen öljyjen vaikutuksia.

Mieto otsonoitu oliiviöljy

Normaali otsonoitu oliiviöljy on turvallinen valinta ihonhoitoon. Monet ovat kuitenkin käyttäneet sitä myös limakalvojen hoitoon sukuelinten alueelle, ja osa heistä koki sen epämiellyttäväksi. Niinpä heitä varten tuotantoon tuli miedommin otsonoitu oliiviöljy, joka toki sekin on hyvää iholle, mutta joka on vielä hellävaraisempi limakalvoille ja esimerkiksi pienten lasten hoitoon.


1Vahva otsonoitu oliiviöljy

Viimeisimpänä listalla on vahva otsonoitu oliiviöljy. Otsonoitujen öljyjen kohdalla vahva ei läheskään aina tarkoita parasta. Kun öljyn otsonointi jatkuu, syntyy siihen vääjäämättä ei-toivottuja sivutuotteita, kuten eri aldehydejä ja karboksylihappoa. Nämä sivutuotteet vaimentavat öljyissä muuten esiintyviä tiettyjä ihoa uudistavia sekä ikääntymistä estäviä ominaisuuksia, minkä vuoksi vahva otsonoitu oliiviöljy ei ole suositeltava esimerkiksi kasvojen hoitoon. Kiinteämpi aine on varsinkin jalkarasvana toimivaa ja sen saanut suosiota erityisesti jalkojen ja kynsien hoidossa. Se voitelee, puhdistaa ja hoitaa jalkoja hyvin ja auttaa pitämään niitä terveempinä ja raikkaampina. Yksi tuotteen suurimmista asiakasryhmistä ovatkin jalkahoitajat, jotka ovat suositelleet niitä asiakkailleen. Haavaiselle tai hyvin rikkoutuneelle iholle tätä tuotetta ei kuitenkaan suositella.