Tämän erinomaisten ihonhoitoöljyjen sekoitus on syntynyt käyttäjien pyynnöstä. Kukaan ei tosin juuri tällaista kysellyt, mutta varsinkin otsonoitua tyrniöljyä tuntuivat monet kaipaavan. Otsonoitua tyrniöljyä en kuitenkaan perustellusti halunnut valmistaa. Syynä siihen on se, että tyrniöljyn hyvät ihonhoito-ominaisuudet johtuvat enimmäkseen siinä olevista omega-7 rasvahapoista, joita ei juuri muista öljyistä löydy. Omega-7 tarkoittaa sitä, että rasvahapon hiiliketjussa on päästä katsottuna seitsemännessä välissä kaksoissidos. Juuri tämän sidoksen kanssa otsoni reagoisi muodostaen otsonidin. Seurauksena olisi toki otsonoidun öljyn hyvät ominaisuudet, mutta samalla menetettäisiin tyrniöljyn luontaisesti hyvät ominaisuudet. Sen vuoksi onkin järkevämpää sekoittaa otsonoitu seesamiöljy otsonoimattomaan tyrniöljyyn, sillä täten molemmista saadaan halutut ominaisuudet säilymään.
Myös jojobaöljyn kohdalla tilanne on vastaava. Jojobaöljyssä ei kylläkään ole omega-7 rasvahappoja, mutta siinä on runsaasti pitkäketjuisia omega-9 rasvahappoihin kuuluvaa eikoseenihappoa, jota ei ole useimmissa muissa kasviöljyissä esiinny merkittäviä määriä. Otsonoitaessa tämäkin rasva tuhoutuu, ja seurauksena on otsonidi, jolla on toki hyviä ominaisuuksia silläkin. Jojobaöljyn otsonidi muistuttaa paljon oliiviöljyn otsonidia. Oliiviöljyssä tärkein rasvahappo on niin ikään omega-9 -rasvoihin kuuluva oleiinihappo, joka on jojobaöljyn eikoseenihappoon nähden lyhytketjuisempaa, mutta muuten varsin lähellä sitä. Toisin sanoen otsonoitu jojobaöljy on niin rakenteeltaan kuin ulkonäöltäänkin hyvin lähellä otsonoitua oliiviöljyä. Ei ole mitään syytä olettaa, että se olisi ihonhoidossa parempaa, mutta hinnaltaan se on selvästi kalliimpaa. Siitä huolimatta otsonoitua jojobaöljyä valmistetaan, ja syynä epäilemättä mielikuvat, joita ihmisillä on tavallisen jojobaöljyn ihonhoito-ominaisuuksista. Jojobaöljyn luontaiset ominaisuudet kuitenkin katoavat otsonoitaessa, joten siinä mielessä kalliihkon otsonoidun jojobaöljyn markkinointi on mielestäni kuluttajien harhaanjohtamista.
Tämä uusi White Swan -öljy ei kuitenkaan perustu mielikuviin, vaan lukuisiin tutkimuksiin ja kokemuksiin. Siksi siihen valittu otsonoiduista öljyistä juuri otsonoitu seesamiöljy, joka Sienan yliopiston tutkimusten mukaan on uusinut ihoa kaikkein parhaiten. Otsonoitu tyrniöljy tai otsonoitu jojobaöljy eivät siis ole hyviä ajatuksia, mutta molempien kohdalla otsonoimattoman öljyn sekoittaminen otsonoituun öljyyn antaa kaikkien öljyjen hyvät ominaisuudet. Seuraavassa on esitetty näiden öljyjen ihoa hoitavia ominaisuuksia:
- Otsonoitu seesamiöljy lisää kasvutekijöiden määrää iholla, jotka taas nopeuttavat ihon uusiutumista.
- Otsonoitu seesamiöljy lisää myös entsymaattisten antioksidanttien määrää iholla, joista tärkein on superoksididismutaasi. Samaa ainetta on luonnostaan paljon myös tyrniöljyssä. Näin ollen ihosta tulee vastustuskykyisempi eri kemikaaleja tai vaikkapa UV-säteilyä vastaan. Tuotetta ei ole kuitenkaan tarkoitettu aurinkosuojaksi!
- Varsinkin tyrniöljy sisältää paljon E-vitamiinia, joka niin ikään toimii suojaavana antioksidanttina. Antioksidantit ehkäisevät ihon ennenaikaista vanhenemista.
- Tyrniöljy auttaa myös ihoa uusiutumaan ja saattaa myös hoitaa ja ennaltaehkäistä aknea.
- Jojobaöljy muistutta rakenteeltaan ihon sebumia, eli luontaista rasvaa. Siksi se imeytyy ihoon paremmin kuin useimmat muut öljyt, ja se toimiikin iholla erinomaisena hoitoaineena.
- Koska jojobaöljy sekoittuu sebumiin, se myös liuottaa, hajottaa ja puhdistaa mahdollisia ihohuokosissa olevia tukkeumia ja ennaltaehkäisee aknen ja mustapäiden syntyä.
- Varsinkin otsonoitu seesamiöljy, mutta myös jojobaöljy auttavat kontrolloimaan bakteerikasvua karvatupen ympärillä ja rauhoitta ärtynyttä ihoa. Säännöllisesti käytettynä ne voivat auttaa akneen.
- Jokainen edelle mainittu öljy kosteuttaa, tasoittaa ja pehmentää ihoa. Ne auttavat niin ihon kuivuuteen kuin kutinaankin. Myös pienimmät rypyt saattavat hälventyä
- Näillä öljyillä on havaittu muitakin ihoa hoitavia vaikutuksia, mutta koska kyseessä on kosmeettinen valmiste, mitään lääkinnällisiä vaikutuksia tai väitteitä ei saa esittää.
Väri ja sen muuttuminen
Tuote itsessään on väriltään punertavan oranssia. Värin saa aikaan tyrniöljyssä olevat karotenoidit. Karotenoidien väri on punaisen tai oranssien sävyinen, ja se saattaa hieman jopa sävyttää ihoa. Tämä voi olla hyvä tai huono ominaisuus riippuen käyttäjän mieltymyksestä. Öisin käytettynä väriä voi toki tarttua esimerkiksi vuodevaatteisiin, joskin se lähtee pesussa helposti pois. Väri ei kuitenkaan ole voimakas, sillä tyrniöljy on vain yksi ainesosa, ja otsonoitua seesamiöljyä tuotteessa on kaikkein eniten. Väri ei myöskään ole täysin pysyvä. Karotenoidit ovat herkästi hapettuvia yhdisteitä, jotka hitaasti reagoivat otsonoiduissa öljyissä olevien otsonidien kanssa. Jo ennen kuin tätä öljyä valmistettiin, osattiin odottaa, että sen voimakas väri heikkenee ajan kuluessa. Tämä ennuste pitikin paikkansa, ja muutamassa kuukaudessa väri on selkeästi vähentynyt. Karotenoideja on öljyssä vain vähän otsonideihin verrattuna. Niinpä nämä reaktiot eivät olennaisesti vaikuta öljyn ihoa hoitaviin ominaisuuksiin, vaikka värin muuttuminen onkin selkeää. Väriltään haalistunut öljy ei siis tarkoita vanhentunutta tuotetta. Oheisessa kuvassa on kahdessa koeputkessa näytteet öljystä. Vasemmalla oleva haalistuneempi sävy on öljystä, jota on säilytetty huoneenlämmössä kolmen kuukauden ajan, ja voimakkaamman sävyinen oikeanpuoleinen näyte on vasta valmistetusta öljystä.
Tuote on saatavilla 50 ml pumppupullossa. Muiden otsonoitujen tuotteiden tavoin tätäkin öljyä suositellaan säilytettäväksi jääkaapissa, mikäli se ei ole säännöllisessä käytössä. Otsonidit ovat semistabiileja ja hajoavat nopeammin lämpimässä. Huoneenlämmössä tuote pysyy riittävän hyvänä noin puolen ajan. Siihen merkitty ”parasta ennen” -päiväys on kuitenkin voimassa vain jääkaapissa säilytetylle tuotteelle.
INCI-lista: Ozonized Sesamum Indicum (Sesame) Seed Oil, Hippophae Rhamnoides (Sea Buckthorn) Fruit Oil, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil