Otsonoitu seesamiöljy

1Otsonoitu seesamiöljy on uusin ja lupaavin tulokas otsonoitujen öljyjen markkinoilla. Ensimmäiset julkaistut tutkimukset sen käytöstä ovat vasta vuodelta 2009. Rasvahappokoostumukseltaan seesamiöljy muistuttaa paljon auringonkukkaöljyä. Otsonoidun auringonkukkaöljyn käyttö yleistyi Kuubassa jo 1980-luvulla ja sieltä sen käyttö levisi moniin muihinkin maihin. Jos laskee yhteen niin otsonoidusta auringonkukkaöljystä kuin otsonoidusta seesamiöljystä tehdyt tutkimukset, ovat nämä yhdessä paremmin tutkittuja kuin vanhana klassikkona pidetty otsonoitu oliiviöljy.

Otsonointiastetta kuvaavalta peroksidiarvoltaan White Swanin otsonoitu seesamiöljy vastaa maailman tutkituinta otsonoitua öljyä, eli Oleozon-kauppanimellä tunnettua otsonoitua auringonkukkaöljyä. Ihonhoitotuotteena se saattaa olla jopa parempi, sillä esimerkiksi Sienan yliopistossa Italiassa on tehty vertailevia tutkimuksia eri otsonoiduille öljyille, ja juuri otsonoitu seesamiöljy oli ihon uudistajana kaikkein paras.

Yrityksen ensimmäisinä kuukausina White Swan valmisti sekä otsonoitua auringonkukkaöljyä että otsonoitua seesamiöljyä. Samankaltaisuuden vuoksi molempia ei kuitenkaan ollut syytä pitää tuotannossa. Korkealaatuista seesamiöljyä on ollut paremmin saatavilla ja kuten mainittu, uusien vertailevien tutkimusten mukaan otsonoitu seesamiöljy näyttäisi olevan kaikista parasta uusimaan ihoa. Seesamiöljy sisältää öljyn säilyvyyttä parantavia terveellisiä antioksidantteja, kuten sesamolia ja sesamiinia. Sen säilyvyys onkin parempaa kuin auringonkukkaöljyn. Niinpä otsonoitu seesamiöljy jäi normaalivahvuisena tuotantoon. Yksittäisistä tuotteista se on ollut kaikkein suosituin, joskin hoitava kosteusvoide shea kaikki tuoksuvaihtoehdot yhdistettynä ollut vieläkin suositumpi.

White Swanin otsonoitu seesamiöljy valmistetaan Suomessa Jyväskylän tuotantotiloissa. Lähtöaineena käytetään ainoastaan korkealaatuista kylmäpuristettua luomulaatuista neitsytseesamiöljyä. Useimmiten öljyn alkuperämaa on ollut Meksiko, mutta muualtakin tulevia vaatimukset täyttäviä öljyjä voidaan käyttää.

White Swan valmistaa otsonoitua seesamiöljyä ainoastaan niin sanotusti normaalivahvuisena. Tällöin öljyyn muodostuu ihanteellinen määrä otsonideja. Otsonidit ovat reaktiotuotteita, joita syntyy otsonikaasun reagoidessa rasvahappojen kaksoissidosten kanssa, ja juuri ne ovat biologisesti tärkeimpiä öljyssä esiintyviä ryhmiä. Niiden ansiosta kudoksia uusivien kasvutekijöiden on havaittu lisääntyvän ja ne aikaansaavat myös öljyjen antioksidanttijärjestelmää tehostavat ominaisuudet. Niinpä voidaan todeta, että kyseessä on erinomainen ihonhoitotuote niin terveelle kuin enemmän tai vähemmän ongelmallisellekin iholle. Öljyn huonoina puolina on rasvaisuus ja epämiellyttävä haju. Haju on tietenkin makuasia ja mielipiteet sen epämiellyttävyydestä vaihtelevat paljon. Miellyttäväksi sitä silti tuskin kukaan kutsuu. Vastaavaan otsonoituun oliiviöljyyn verrattuna otsonoitu seesamiöljy on juoksevampaa, ja se tulee kylmänäkin helposti ulos pumppupullosta, mikä joskus saattaa normaalivahvuisenotsonoidun oliiviöljyn kohdalla olla ongelmallista.

Öljyjä käytetään sivelemällä niitä hoidettavalle alueelle 1-3 kertaa päivässä. Haju ja rasvaisuus voivat rajoittaa niiden käyttöä varsinkin päiväsaikaan ihmisten ilmoilla. Päiväkäytössä White Swanin hoitavat kosteusvoiteet ovatkin miellyttävämpi vaihtoehto. Öljyt on tarkoitettu erityisesti ihonhoitoon, muuten joutuminen limakalvoille ei ole vaarallista. Limakalvoille – lähinnä genitaalialueelle – suosittelemme silti normaalivahvuisen öljyn sijaan White Swanin mietoa otsonoitua oliiviöljyä.

Öljyt ovat puhtaita rasvoja ja siten erittäin riittoisia, sillä pienikin pisara leviää suurelle alueelle. Näin ollen pieneltä tuntuva 50 ml pullo kestää tavallisesti pitkään. Öljyjen säilyvyys on rajallinen. Jääkaapissa ne säilyttävät pääosan tehostaan noin 1,5 vuotta ja huoneenlämmössä noin kuusi kuukautta. Mikäli öljy kuluu muutamassa kuukaudessa, sen säilytys jääkaapissa ei siis ole välttämätöntä. Tuotteisiin merkitty ”parasta ennen” -päiväys koskee kuitenkin vain jääkaapissa säilytettyä tuotetta.

White Swanin normaalivahvuinen otsonoitu seesamiöljy on happamuudeltaan ja aldehydipitoisuudeltaan varsin alhainen, sillä otsonointi lopetetaan ennen kuin näitä ei-toivottuja ryhmiä alkaa muodostua enemmän. Tuotteita analysoidaan säännöllisesti ja White Swan lieneekin ainoa yritys Suomessa, jossa tietotaitoa, laitteita ja kokemusta otsonoitujen rasvojen perusteelliseen analysoimiseen. Tuotteiden säilyvyyttä on tutkittu ja niille on tehty perusteellinen lain vaatima turvallisuusselvitys, jonka mukaan White Swan normaali otsonoitu seesamiöljy täyttää EU:n kosmetiikkalain määräämät vaatimukset.

White Swanin normaali otsonoitu seesamiöljy on kosmeettinen tuote, eikä siitä esitetä terveysväitteitä. Oliiviöljystä poiketen White Swan valmistaa otsonoitua seesamiöljyä vain normaalivahvuisena. Vahvaksi otsonoituna seesamiöljystä tulee ikävän tahmeaa, joten vahvana oliiviöljy on parempaa. Miedon öljyn kysyntä on taas sen verran vähäisempää, ettei sitä kannata valmistaa eri laatuja, ja siksi tunnetumpi oliiviöljy on mietona tuotannossa, vaikka seesamiöljy olisi mahdollisesti mietonakin parempaa. Tuote myydään 50 ml pumppupullossa, jonka muovit eivät sisällä pehmenninaineita ja joka on täysin yhteensopiva otsonoitujen rasvojen kanssa.