Voiteiden valmistuperiaatteet

Maailmalla on jo useita valmistajia, jotka tuottavat otsonoituihin rasvoihin perustuvia voiteita. Monet niistä ostavat voidepohjia tai sekoituksia alihankkijoilta. Niihin lisätään otsonoitu rasva ja mahdollisesti jotain muita ainesosia, mutta lähes poikkeuksetta voidepohjat ovat toisten yritysten kehittelemiä. Otsonoitujen voiteiden kohdalla tämä toimintamalli on ongelmallinen. Otsonin reagoidessa kasvirasvojen kanssa syntyy hyödyllisiä otsonideja ja eri peroksideja. Puhtaassa rasvassa ja viileässä ne ovat melko stabiileja, mutta reagoivat herkemmin monien yhdisteiden kanssa. Monissa otsonoiduissa voiteissa onkin ainesosia, jotka eivät ole yhteensopivia otsonoitujen rasvojen kanssa. Sen seurauksena niin otsonoidut rasvat kuin niiden kanssa reagoivat ainesosatkin hajoavat, menettävät toivottua vaikutustaan ja saattavat synnyttää jopa haitallisia yhdisteitä.

Monilla valmistajilla on tuotteita, joissa yhteensopimattomuutta ei ole osattu huomioida. Siksi White Swan -tuotteet eroavat useimmista kilpailijoistaan siinä, että ne on alunperinkin suunniteltu juuri otsonoidun kasvirasvan ympärille, ja niihin on lisätty sitä tukevia ja täydentäviä ainesosia. Ainesosien valinnassa on ensisijaisesti katsottu niiden yhteensopivuutta otsonoidun rasvan kanssa. Ainesosilla pitää myös olla ihon terveyttä ylläpitävä käyttötarkoitus. Osa ainesosista onkin kosteuttajia, toiset pehmentäviä, osa taas ennaltaehkäisee ihoärsytyksiä ja niin edelleen. Kaikkia ainesosia ei voi pitää luonnonkosmetiikkana, ja esimerkiksi otsonointiprosessi on jo sellainen, joka tekee otsonoidusta rasvasta enemmän tai vähemmän luonnotonta. Silti voiteiden vaikutusmekanismit ovat hyvin luonnollisia. Ne stimuloivat ihon omien kasvutekijöiden ja antioksidanttien tuotantoa, millä on niin ihoa uusivia, hoitavia kuin suojaaviakin vaikutuksia.

Muut ainesosat on tarkoin valikoitu käyttötarkoituksen, yhteensopivuuden ja eettisen seikkojen perusteella. Esimerkiksi voiteissa käytetty skvalaani on paitsi erinomainen kosteuttaja, se myös tehostaa otsonoidun rasvan imeytymistä nopeammin ja syvemmälle ihoon. Kosmetiikassa käytetty skvalaani on useimmiten peräisin hainmaksaöljystä. White Swan –tuotteisiin on kuitenkin valikoitu eettisesti kestävämmin tuotettua oliiviöljypohjaista skvalaania. Muitakaan eläinperäisiä ainesosia ei tuotteissa ole. Niinpä yhtään haikalaa tai muutakaan eläintä ei näiden tuotteiden vuoksi ole tapettu. Myöskään eläinkokeita tuotteilla ei ole tehty tai teetetty!

Tuotteiden valmistuksessa on vältetty turhia ainesosia. Esimerkiksi erillisiä säilöntäaineita niissä ei pääsääntöisesti tarvita, koska otsonoidut rasvat estävät mikrobikasvua ja antavat tuotteille riittävän mikrobiologisen säilyvyyden. Valmistusaineiden fysikaaliset ominaisuudet, kuten liukkaus ja imeytyvyys ovat myös riittäviä ilman että mitään huonomaineisia silikoneja tai vaikkapa muovipartikkeleita tarvittaisiin. Muovipartikkelit ovat pieniä muovipalloja, jotka toimivat laakerien tavoin ja heijastavat valoa tehden ihosta vähemmän rasvaisen näköisen. Niitä suositaan monissa voidesarjoissa, ja onpa niitä Suomessakin myytävissä otsonivoiteissa ollut. Ihoa ne eivät tietenkään hoida, ja viime vuosina niiden ympäristövaikutuksista on tullut hälyttävää tutkimustietoa. Luonnollisesti niitä ei White Swan –tuotteissa ole käytetty.

White Swan -voiteiden ainesosat hankitaan hyvämaineisilta tuottajilta tai tehdään jopa itse. Mitään valmiita voidepohjia ei käytetä. Vain tällä tavoin voidaan suunnitella voiteet, jotka täyttävät otsonoiduille voiteille asetetut vaatimukset ja ovat samalla riittävän luonnonmukaisia ja eettisesti tuotettuja. Tällä toimintamallilla on hyötynä vielä edullinen hinta. Kun lähtöaineet hankkii itse, ja voiteet valmistetaan alusta loppuun omissa tiloissa, on mahdollista tuottaa niitä halvemmalla.

White Swan -tuotteiden käyttäjien ei tarvitse miettiä tuotteiden mahdollisia eettisiä, terveydellisiä tai ympäristövaikutuksia. Jokainen voi huoletta käyttää näitä tuotteita!